„Bek” ostao bez subvencija

Bez autora
Sep 29 2010

Industrija mesa „Bek” neće dobiti subvencije za zapošljavanje radnika jer je ustanovljeno da je reč o nesolidnoj firmi. Pare jesmo obećali, ali je odluka promenjena, jer je postojala opasnost da one odu u druge svrhe. Za zapošljavanje 120 radnika sa evidencije ovdašnje filijale Nacionalne službe zapošljavanja Industrija mesa „Bek” iz Zrenjanina trebala je da dobije podsticaj od 15,6 miliona dinara. Novac im je bio obećan, odluka je doneta, ali kada je trebala da bude realizovana stavljena je van snage. To je izazvalo žestoke reakcije direktora Žarka Milidragovića ali i zaposlenih u ovoj firmi jer su oni na osnovu obećanja o subvenciji plata u njoj već radili. Pokrajinskom sekretarijatu za rad i zapošljavanje priložene su svi traženi dokumenti, sud je upisao i hipoteku na imovinu „Beka” kao garanciju da će novac biti namenski iskorišćen i da mu zaista nije jasno šta se u međuvremenu dogodilo.

„Bek” ostao bez subvencijaIndustrija mesa „Bek” neće dobiti subvencije za zapošljavanje radnika jer je ustanovljeno da je reč o nesolidnoj firmi.

Pare jesmo obećali, ali je odluka promenjena, jer je postojala opasnost da one odu u druge svrhe.

Ovo je juče u Zrenjaninu rekao pokrajinski sekretar za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin.

Za zapošljavanje 120 radnika sa evidencije ovdašnje filijale Nacionalne službe zapošljavanja Industrija mesa „Bek” iz Zrenjanina trebala je da dobije podsticaj od 15,6 miliona dinara. Novac im je bio obećan, odluka je doneta, ali kada je trebala da bude realizovana stavljena je van snage. To je izazvalo žestoke reakcije direktora Žarka Milidragovića ali i zaposlenih u ovoj firmi jer su oni na osnovu obećanja o subvenciji plata u njoj već radili.

Direktor Milidragović je tim povodom rekao da je Pokrajinskom  sekretarijatu za rad i zapošljavanje priložio sve tražene dokumente, sud je upisao i hipoteku na imovinu „Beka” kao garanciju da će novac biti namenski iskorišćen i da mu zaista nije jasno šta se u međuvremenu dogodilo.

– Verujte, nijednom nam nije skrenuta pažnja da nešto nije u redu i da nećemo primiti subvenciju. Zbog upravo obavljene rekonstrukcije fabrike, gde je uložen veliki novac, i s obzirom na obaveze prema 120 sugrađana koje je zaposlio, „Bek” neće odustati od prava na 15,6 miliona dinara – rekao je Milidragović i nagovestio rasplet afere na sudu.

Vasin je juče pred novinarima rekao da od subvencije nema ništa, ali je nagovestio da bi vojvođanska vlada mogla pomoći ovom preduzeću bude li ono u narednih šest meseci poslovalo pozitivno, radnicima redovno isplaćivalo zarade i uplaćivalo doprinose: „U sadašnjim okolnostima to nije moguće.” Prema njegovim rečima, pokrajinski sekretarijat imao je želju da pomogne zapošljavanje 120 radnika u „Beku”, ali su još u pregovorima počele da pristižu informacije da fabrika prethodnih godina nije bila pouzdan partner. Javljala su se i mnoga preduzeća kojima „Bek” duguje novac i poslovni ljudi koji su u poslovanju s ovom firmom prevareni.

– Onda smo i sami pažljivo ispitivali okolnosti i utvrdili da u optužbama ima mnogo istine, pa smo posumnjali da bi pokrajinske subvencije mogle da odu na druga mesta, a ne za plate radnicima – rekao je Vasin dodavši i da ponuđena hipoteka nije bila validna jer se preduzeće nalazi u stečaju i da Veće poverilaca nije dalo saglasnost.

Pokrajinski sekretar je rekao da je ove godine za stimulisanje zapošljavanja u Vojvodini izdvojeno 260 miliona dinara koje su pretvorene u dve hiljade novih radnih mesta, a da je „Bek” prvi slučaj gde se odustalo od prethodnog dogovora.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik